Правителството отпусна 16 948 лева за ремонт и почистване на три

...
</TD
>Правителството отпусна 16 948 лева за ремонт и почистване на три
Коментари Харесай

Почистват три военни паметника в Русенско, държавата отпуска пари

Правителството отпусна 16 948 лв. за ремонт и разчистване на три военни паметника в Русенско. Информацията стана ясна след извършен диалог сред заместител регионалния шеф Георги Георгиев и представители на Министерството на защитата.

Според Георгиев, като реставрираме военните си монументи, като се изключи че съхраняваме паметта за предците си, ние подсещаме на Европа и света за мощта на българската войска. " Световните събития ни задължават да съхраняваме военните си обичаи, да не забравяме бойците и офицерите, основали военната популярност на България, която ни трансформира в почтени членове на НАТО и ни построява самочувствието на съответна военна мощ “, добави заместител регионалният шеф.

Осигурените средства доста надвишават междинната стойност за страната, която възлиза на малко над 12 000 лв.. Парите в района ще бъдат разпределени сред две общини – Борово и Русе. На територията на община Борово следва да се ремонтира Паметникът на починалите във войните в интервала 1912 – 1945 година в село Горно Абланово. Там е планувано да се извърши разчистване на монумента и възобновяване на повредени детайли. За тези действия от държавното управление са отпуснати 4920 лева В община Русе ще бъдат ремонтирани два паметника за общата сума от малко над 12 000 лева Най-много средства – 9896 лева са отделени за разчистване и възстановяване на Паметника на починалите във войните /1912-1918/ в с. Басарбово. 2132 лева са заделени за Паметника на починалите във войните /1912-1918/ в кв. " Долапите ".

С обезпечените пари с изключение на разчистване ще се извърши култивиране на неподдаващите се на миене сектори със специфични химични средства до дефинитивно разчистване на повърхността, както и добиване на соли посредством неутрализация на засегнатите сектори, а също и незадълбочено подсилване на развалени и отчупени детайли и ретуш. Дейностите и по двата паметника ще приключат с консервация и хидрофобизация за дълготрайна отбрана на повърхността.

Областна администрация-Русе напомня, че предложенията за ремонт на военни монументи в Русенско бяха прегледани по време на съвещание на Постоянно настоящата междуведомствена регионална комисия в тази сфера през предходната година. Осигуреното финансиране е в следствие от положителното взаимоотношение сред всички институции на районно, локално и национално равнище.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР